Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση για ένα νοικοκυριό. Στην Ελλάδα, το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό αφορά στην κουζίνα του σπιτιού (σ.σ.: ΕΛΣΤΑΤ 2013).
Διαβάστε πώς με την εφαρμογή μερικών απλών πρακτικών μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και ενέργεια κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
- Μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου όταν αυτός είναι σε λειτουργία. Ανοίγοντας την πόρτα του φούρνου προκαλείτε μεγάλες απώλειες θερμότητας έως και 20%.
- Προτιμήστε τον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε μικρή ποσότητα φαγητού, αντί του φούρνου της κουζίνας σας.
- Επενδύστε σε χύτρα ταχύτητας ή εάν ήδη διαθέτετε μία, να την χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Η χύτρα ταχύτητας εξοικονομεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας (30-60% ρεύμα) έως και 80% του χρόνου σας.
- Μην ξεχνάτε να σκεπάζετε την κατσαρόλα, ώστε το νερό ή το φαγητό να βράσει γρηγορότερα εξοικονομώντας ενέργεια. Επίσης, χαμηλώνετε τη φωτιά όταν αρχίσει να βράζει το φαγητό, ώστε απλά να συντηρείται ο βρασμός. Η υπερβολική θερμότητα προκαλεί μεγαλύτερη σπατάλη ηλεκτρισμού, χωρίς ιδιαίτερα οφέλη.
- Μην ξεχάσετε να κλείσετε τον απορροφητήρα όταν τελειώσετε το μαγείρεμα. Ο απορροφητήρας εκτός των οσμών απορροφά και θερμότητα από το σπίτι.
- Εάν έχετε σκοπό να αγοράσετε καινούρια κουζίνα, προτιμήστε μια υψηλής απόδοσης (ενεργειακής κλάσης Α+ και άνω), με κρύσταλλο που επιτρέπει να ελέγχετε το φαγητό, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε την πόρτα.
Για να κερδίζεις πόντους διαβάζοντας άρθρα, βλέποντας βίντεο και παίζοντας με κουίζ θα πρέπει να έχεις κάνει εγγραφή - εάν ο Δήμος σου συμμετέχει στο followgreen!