Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί μία φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.
Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εδαφοβελτιωτικό, λίπασμα για το γκαζόν, συμπλήρωμα στο χώμα των γλαστρών, μαγιά για κομποστοποίηση και είναι ιδανικό για όλα τα φυτά.
Έτσι αξιοποιούμε τα οργανικά απορρίμματα κουζίνας και κήπου, όπως φλούδια, χαρτοπετσέτες, γκαζόν κ.α. ενώ παράλληλα αποκτάμε πλούσιο και θρεπτικό χώμα για τις γλάστρες μας.
Που ωφελεί η οικιακή κομποστοποίηση;
- Εξοικονόμηση χρημάτων: Το κομπόστ μειώνει κατά πολύ την ανάγκη αγοράς αντίστοιχων προϊόντων από την αγορά.
- Υγιέστερα φυτά: Βοηθάει τα φυτά να μεγαλώσουν γρηγορότερα και περισσότερο και το χώμα να συγκρατεί θρεπτικές ουσίες και νερό, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
- Είναι εύκολη και βολεύει: Απλά βάλτε τα υλικά στον κάδο ή στο σωρό κομποστοποίησης και παρατηρήστε τα να γίνονται πλούσιο σκούρο κομπόστ.
- Είναι η εναλλακτική πρακτική στη θέση της ταφής ή της καύσης των οργανικών απορριμμάτων: Τα απορρίμματα του κήπου και τα οργανικά είναι περίπου το 20% των συνολικών απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές κάθε χρόνο.
Πώς μπορώ να ξεκινήσω την οικιακή κομποστοποίηση;
- Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας κάδος, ξύλινος ή πλαστικός, με αρκετό χώμα, στον οποίο θα ρίχνεις τα οργανικά υλικά.
- Υπάρχουν και οι ειδικοί κάδοι κομποστοποίησης, που ενώ δεν είναι απαραίτητοι για τη διαδικασία, την κάνουν πιο εύκολη. Σε κάθε περίπτωση το υλικό στον κάδο θα πρέπει να αερίζεται σωστά και να ανακατεύεται συχνά.
- Τι υλικά μπορώ να χρησιμοποιήσω για το κομπόστ; Ενώ οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί, κάποια υλικά είναι καλύτερα να μείνουν μακριά από τον οικιακό κομποστοποιητή μας.
Το κομπόστ αποτελείται από ένα συνδυασμό πράσινων και καφέ υλικών που αναφέρονται παρακάτω:
|
Πράσινα (πολύ άζωτο Ν)
|
Καφέ (πολύς άνθρακας C)
|
ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ! |
- Γκαζόν
- Κλαδέματα
- Φρούτα και λαχανικά
- Οικιακά φυτά
- Κοπριά (π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες ή κουνέλια)
- Απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ (και τα φίλτρα)
- Υπολείμματα από αφέψημα
- Φλούδες από φρούτα - λαχανικά
|
- Φύλλα
- Φλούδες κορμών
- Άχυρα
- Πριονίδια
- Χαρτί κουζίνας
- Χαρτοπετσέτες
- Στέλεχος καλαμποκιού
|
- Κόκαλα
- Απορρίμματα σκύλων/ γατών
- Λάδια
- Λίπη
- Λιπαρές ουσίες
- Υπολείμματα από κρέατα /ψάρια
- Γαλακτοκομικά
- Σπόρους ζιζανίων
- Άρρωστα φυτά
|
Πηγή: GreenPeace - Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης – Εκστρατεία «Ξέρω Ποιος το Παράγει», www.iknowwhogrewit.org
Για να κερδίζεις πόντους διαβάζοντας άρθρα, βλέποντας βίντεο και παίζοντας με κουίζ θα πρέπει να έχεις κάνει εγγραφή - εάν ο Δήμος σου συμμετέχει στο followgreen!