Μπορεί να έχετε ακούσει αρκετές φορές τη λέξη κόμποστ, δηλαδή το φυσικό σπιτικό λίπασμα, και τις εξαιρετικές ιδιότητές του, όμως γνωρίζετε πόσο εύκολο είναι να το παράγετε;
Εάν όχι, τότε μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα δείτε πώς με 5 απλά βήματα, θα έχετε το καλύτερο κόμποστ φτιαγμένο στον κήπο σας και μάλιστα από τα δικά σας απορρίμματα.

Το ιδανικό δοχείο για να παράγετε το κόμποστ σας, έχει διαστάσεις 1 κυβικό μέτρο και πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα στεγνό και σκιερό μέρος. Εάν έχετε κήπο, τοποθετείτε τον κάδο κομποστοποίησης απευθείας πάνω στο χώμα που έχετε σκαλίσει πρόσφατα, καθώς υπάρχει τρύπα στον πάτο του, ώστε να έρχεται σε επαφή με το έδαφος, για να γίνει σωστά η διαδικασία.

Το κόμποστ αποτελείται από τροφές πλούσιες σε άνθρακα, οι οποίες ονομάζονται «καφέ ύλη» και τροφές πλούσιες σε άζωτο, οι οποίες ονομάζονται «πράσινη ύλη». Για να επιταχύνετε τη διαδικασία παραγωγής του κόμποστ σας, θα πρέπει τα υλικά να είναι κομμένα σε μικρά κομμάτια.

Φροντίστε να ποτίζετε το μείγμα, όσο χρειάζεται, καθώς ωριμάζει εντός του δοχείου. Η ιδανική αίσθηση που πρέπει να έχει όταν το αγγίζετε είναι σαν ένα νωπό σφουγγάρι, ποτέ πιο υγρό.

Το μείγμα σας χρειάζεται αέρα. Για να το καταφέρετε, θα πρέπει να το ανακατεύετε συχνά. Η ανάμειξή του επιπλέον, επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης.

Το κόμποστ σας είναι έτοιμο για χρήση όταν πλέον δεν αναδύει θερμότητα, δηλαδή είναι ξηρό, όπου έχει αποκτήσει καφέ χρώμα και θρυμματίζεται εύκολα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία μπορείτε να δείτε τα παρακάτω βίντεο: